Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Reisblog Pilatus Bahn

Tekst & fotografie: Nick van Rookhuijzen | www.reizen-met-de-trein.nl

Pilatusbahn: de steilste tandradbaan ter wereld.


De trein begint langzaam te rijden en ik merk al snel dat we erg steil aan het stijgen zijn. Mijn camera staat klaar, maar het fotograferen is best lastig wanneer de trein zo steil omhoog rijdt. Ik word vanzelf weer terug mijn stoel in geduwd. Ik kan dus niet anders dan genieten van het mooie uitzicht en die is zeker niet verkeerd! De steilste tandradbaan ter wereld brengt mij naar de top van de berg Pilatus en langzaam kijk ik over de bergtoppen heen, met in de verte het blauwe Vierwoudstrekenmeer.

 

Golden Pilatus Round trip

De stad Luzern is het begin- en eindpunt van de Golden Pilatus Round trip. De Golden Pilatus Round Trip brengt je naar de top van de berg Pilatus waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel boot, bus als trein. Vanuit Luzern vertrekt de boot richting Alpnachstadt, al kan je ook de trein nemen. Aangekomen in Alpnachstadt vertrek je met de Pilatusbahn richting de top van de berg, waarna je aan de andere kant weer met een gondelbaan naar beneden gaat.

 

Tijdens het gedeelte met de gondelbaan zal je een keer moeten overstappen bij Fräkmüntegg en dan reis je door naar het dorpje Kriens wat onder aan de berg ligt. Vanuit Kriens leg je het laatste stukje van de route per bus af. Deze route kan natuurlijk ook andersom gemaakt worden.

 

Het Vierwoudstrekenmeer per boot

Tijdens de Golden Round Trip werden wij begeleid door Fabian van Luzern Toerisme. Aangekomen bij het schip, de Waldstätter, probeer ik snel een plaatsje te zoeken bij de reling. Fabian neemt ons echter mee naar het bovendek, waar het een stuk rustiger is. Na het vertrek uit Luzern krijgen we een drankje aangeboden, die we dan ook graag aannemen.

 

 

Ondanks dat het nog vroeg is, is het al aardig warm en we zitten nog ruim een uur aan boord richting Alpnachstadt. Varend over het meer krijg ik geen genoeg van alle geweldige uitzichten, we varen namelijk deels om de berg Pilatus heen. Een aantal tussenstop, een heerlijk zonnetje en mooie landschappen komen we aan in Alpnachstadt. Hier verlaten we het schip en springen aan boord van de trein die ons naar de top van de berg zal gaan brengen.

 

De Pilatusbahn

Vanaf de kade waar het schip aanlegt zie je het station van de Pilatusbahn al. Bij het zien van de treintjes is al duidelijk dat het een steil traject is, aangezien het perron ook in een trapvorm omhoog loopt. De spoorlijn van de Pilatusbahn brengt je bijna tot aan de top van de Berg Pilatus.

De spoorlijn is een smalspoortraject en heeft een totale lengte van 4,6 km. De spoorlijn is aangelegd in 1899 en maakt gebruik van het tandradsysteem van Locher. Deze versie van het tandradsysteem heeft horizontale wielen en zorgt voor genoeg kracht om een steilere helling aan te kunnen. Voordat deze spoorlijn werd aangelegd waren er in 1873 al plannen om een tandradbaan aan te leggen, maar dit werd uiteindelijk niet uitgevoerd omdat het financieel niet haalbaar was.

 

De route die wordt afgelegd overwint een hoogteverschil van ruim 1629 m en is aangelegd onder leiding van dhr. Locher zelf. De helling die de spoorlijn heeft, op sommige plekken ruim 48%, zorgt ervoor dat de Pilatusbahn de steilste tandradbaan ter wereld is. Bij de eerdere plannen was de maximale helling maar 25%, dit kostte meer om aan te leggen. In 1937 is het gehele traject geëlektrificeerd.

 

De trein van de Pilatusbahn brengt je binnen 40 minuten naar het eindstation bij de Pilatuskulm. Vanaf de Pilatuskulm heb je al een geweldig uitzicht over de omgeving en hier vind je ook een hotel en een restaurant. Vanaf het grote terras heb je de mogelijkheid om door te klimmen naar de top van de berg Pilatus, deze bereik je in 15 a 20 minuten lopen. Op de top bevindt zich een 360 graden uitzichtpunt met mooie uitzichten op het meer, op Luzern en op de Pilatusbahn. Eén van de andere activiteiten naast wandelen is rodelen. Als je met de gondelbaan naar de tussenstop Fräkmüntegg gaat, dan hebben ze hier in de zomer de langste rodelbaan van Zwitserland. Een leuke activiteit voor het gehele gezin.

Reisvoorstel aanvragen