Bent u opzoek naar een specifieke reis?

Wij kunnen ook reizen samenstellen afgestemd op uw wensen.

Reis ervaringen

 • Wat hebben wij een geweldige reis gehad! En dankzij de duidelijke uitleg op papier en informatie kon er tijdens de rondreis niks mis gaan. Zoveel moois gezien en op 3 zulke verschillende plaatsen geweest, dat we niet eens kunnen zeggen wat het mooiste geweest is. De meest bijzondere ervaring was wel de Jungfraujoch! Echt fantastisch vonden we dat! Een reis om nooit meer te vergeten.

  6-daagse treinreis GoldenPass, mei 2024
 • Nogmaals dank voor het perfect regelen van onze reis en ook nog nadien. We zullen u aanbevelen aan mensen die een soortgelijke reis willen maken. Mogelijk dat we zelf nog een keer terugkomen voor een reis in de zomer of herfst.

  8-daagse treinreis winter Glacier Express, Jungfrau en Gornergrat, maart 2024
 • Wij hebben genoten van de door u georganiseerde winter treinreis door Zwitserland. Alles klopte. Dus ik wil u graag onze complimenten voor de perfecte organisatie, informatie en communicatie overmaken.

  5-daagse winter treinreis Glacier Express, februari 2024
 • Ik heb genoten van Zwitserland tijdens mijn treinreis Zwitserland. Schitterende trajecten van Montreux naar Interlaken Ost met de GoldenPass Express, van Spiez naar Brig met de Lötschberger RegioExpress over de 100 jaar oude bergroute en tussen Zürich en Chur langs de  meren Zürichsee en Walensee. Bedankt voor de goede organisatie van mijn treinreis en de duidelijke reisbeschrijving. Ik heb weer nieuwe ideeën opgedaan voor een volgende reis!

  15-daagse treinreis Zwitserland op maat, oktober 2023
 • We willen je bedanken voor de reis, wij hebben een fantastische reis gehad in Zwitserland. Je reisschema was heel duidelijk en heeft ons veel geholpen om van deze dagen te genieten!

  6 daagse treinreis Zwitserse Panoramatreinen, september 2023
 • Wij zijn bijna weer in Utrecht na een erg mooie reis. Onze complimenten voor de uitstekende wijze waarop u de reis hebt samengesteld. Alle aansluitingen klopten en de hotels waren prima. Ook de extra informatie over de plaatsen en eventuele activiteiten waren zeer behulpzaam. Nogmaals veel dank!

  7-daagse Glacier Express Excellence Class & Bernina Express, januari 2022

Over PUUR treinreizen

PUUR treinreizen is een reisbureau gespecialiseerd in treinreizen in Zwitserland, opgericht door Wendy Berendsen. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring opgedaan bij grote, gerenommeerde reisorganisaties in het samenstellen van reizen binnen Europa. Tijdens het reizen in Zwitserland is de passie ontstaan voor dit prachtige land met zijn bergen, gletsjers, meren, grote diversiteit aan excursiemogelijkheden en gastvrije mensen, maar in het bijzonder voor de mooie, onvergetelijke treinreizen in Zwitserland.

Een treinreis maken in Zwitserland: hoe werkt het?

Ondanks dat Zwitserland een klein land is beschikt het over het dichtste spoornetwerk van Europa. Met meer dan 5000 km aan spoorwegen is bijna ieder Zwitserse dorp bereikbaar. Door de Zwitserse precisie is het treinverkeer uitmuntend geregeld en is het comfortabel rondreizen. De treinstations zijn veelal kleiner en daardoor is het overstappen eenvoudig. U kunt tijdens uw treinreis gebruik van trein, bus en boot.

Eerste en tweede klas treinreizen in Zwitserland

In Zwitserland beschikken de treinen over eerste en tweede klas wagons. Omdat in Zwitserland hoge eisen aan de kwaliteit van de treinen wordt gesteld reist u in beide klasse comfortabel. Het verschil tussen deze twee klassen is voornamelijk de ruimte in de wagons. In de eerste klas wagons zijn er minder zitplaatsen waardoor u meer zit- en beenruimte heeft. De stoelen zijn doorgaans ook iets comfortabeler en luxer dan in de tweede klasse en er is meer bagageruimte.

Uniek in Zwitserland is de VIP klasse Excellence Class in de Glacier Express. Deze luxe klasse is te reserveren op de route Zermatt-St. Moritz en v.v. 

Hotels tijdens uw treinreis

Tijdens een treinreis in Zwitserland reist u overdag met de trein, bus, boot of kabelbaan. ’s Avonds overnacht u in een comfortabel hotel. PUUR treinreizen werkt voor iedere treinreis samen met goede 3* en 4* hotels. Voor de 5* hotels is de prijs op aanvraag. U kunt tijdens uw treinreis de overnachtingen in de 3* en 4* hotels ook combineren. De prijs voor een combinatie van hotels is op aanvraag en we sturen u hiervoor graag een offerte.

In Zwitserland zijn de 3* en 4* comfortabel en van een goede kwaliteit en het onderscheid is vaak gering. Het grootste verschil zit meestal in de faciliteiten, zoals bijvoorbeeld wellness faciliteiten.

De hotels bevinden zich op loopafstand van de treinstations. In de bergdorpen zoals bijvoorbeeld Zermatt of St. Moritz bieden de meeste hotels een haal- en brengservice bij aankomst en vertrek van en naar het treinstation.

Reistijd per dag

De reistijd kan per dag variëren van ca. 2 uur tot de langste treinreis van Zwitserland, de Glacier Express van ca. 8 uur. Tijdens de treinreis worden er ook vrije dagen gepland. Op deze dagen kunt zelf uw dag indelen of een mooie excursie boeken via ons bij uw reservering. Het is ook mogelijk om ter plaatse een excursie te boeken. Met uw treinticket krijgt u tot 50% korting.

Voor de treinen waar geen gereserveerde zitplaatsen zijn, kunt u zelf uw tijd indelen. Zo kunt u bijvoorbeeld al in de ochtend al naar de volgende plaats reizen of onderweg een stop te maken. In uw uitgebreide reisbeschrijving geven we u hiervoor tips en reisschema’s.

Uitgebreide reisbeschrijving

U krijgt bij uw treintickets een uitgebreide en op maat gemaakte reisbeschrijving. Hierin kunt u de vertrektijden, perronnummers, overstappen en excursietips lezen. Zo kunt u optimaal en ontspannen van uw treinreis genieten.

Bijzondere en unieke treinrondreizen

PUUR treinreizen combineert bijzondere treintrajecten tot mooie treinrondreizen. Zwitserland staat bekend om zijn prachtige en bijzondere treintrajecten. Met de trein komt u op plaatsen waar de bus of auto vaak  niet kan komen. Over een bergpas of langs een bergmeer het zijn stuk voor stuk bijzondere routes.

Tijdens uw treinrondreis worden deze treintrajecten gecombineerd tot een mooie rondreis die geheel aan uw wensen voldoet. In een korte tijd zo veel mogelijk zien met veel verschillende beroemde treinen. Of wilt u juist meer vrije dagen tussen de reisdagen? Alles is in principe mogelijk. Op deze aanbodpagina staan een aantal treinreizen. Deze reizen zijn kant en klaar zijn en bieden u het mooiste op het gebied van treinreizen in Zwitserland. U kunt iedere reis ook naar eigen wens aanpassen met een verlenging of een extra treintraject.

Treinreis in Zwitserland op maat gemaakt

Heeft u specifieke wensen of staat uw droomreis niet op deze website? We maken dan voor u een treinreis geheel op maat. Wij zijn gespecialiseerd in op maat gemaakte en bijzondere treinreizen in Zwitserland. We gaan dus graag aan de slag om uw perfecte treinreis samen te stellen.

Panoramatreinen

Zwitserland is wereldberoemd om zijn panoramatreinen zoals de Glacier Express en de Bernina Express. Deze treinen rijden op prachtige en unieke routes, waaronder UNESCO Werelderfgoed routes. De treinwagons bestaan voor een groot gedeelte uit panoramaramen. Hierdoor heeft u een onbelemmerd en schitterend uitzicht op de natuur, bergen, gletsjers en dorpen op de route.

De panoramatreinen rijden op plaatsen waar al het andere verkeer vaak niet kan komen. Ze rijden langzamer dan de reguliere treinen zodat u niets van het mooie landschap hoeft te missen. Eén van de meeste beroemde panoramatreinen is de Glacier Express. Een ca. 8 uur durende treinreis dwars door de Zwitserse Alpen. Om die reden wordt het ook wel de ‘langzaamste sneltrein ter wereld’ genoemd.

Voor de panoramatreinen is geen apart treinticket nodig, maar is een zitplaatsreservering verplicht. Op al onze treinreizen met de panoramatreinen is uw zitplaats inbegrepen.

Indeling van de panoramatreinen

In de tweede klas wagons zijn er meestal twee zitjes van 4 stoelen. In de eerste klas wagons zijn er minder zitplaatsen waardoor u meer zit- en beenruimte heeft. De indeling is meestal een zitje van 4 stoelen en een zitje van 2 stoelen.

Doordat de panoramaramen tot over het dak gaan heeft u vanaf iedere zitplaats een onbelemmerd uitzicht. Het maakt dus eigenlijk niet uit of u een zitplaats aan het raam heeft of niet.

Bijzondere bergtreinen

Naast de panoramatreinen rijden er in Zwitserland ook veel bijzondere bergtreinen. Deze treinen zorgen ervoor dat zelfs de meest afgelegen bergdorpen en bergtoppen bereikbaar zijn. Een hele bijzondere bergtrein is de trein van de Jungfraubahn naar het Jungfraujoch, ook wel de Top van Europa genoemd. Het eindstation van deze bergtrein is het hoogstgelegen treinstation van Europa! Tijdens de treinrit naar de top is een stop onderweg aan te raden. Bijvoorbeeld in het autovrije Wengen of bij Kleine Scheidegg. Hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de markante Noordwand van de Eiger.

Tijdens onze treinrondreizen is er vaak een tocht met één van deze bijzondere bergtreinen ingepland. U kunt er ook voor kiezen om op een vrije dag een tocht met een bergtrein te maken. In Luzern bijvoorbeeld is er de excursie Gouden Rondrit waarbij u eerst met de boot over de Vierwaltstättersee naar het vertrekstation van de Pilatus Bahn gaat. Dit is de steilste tandradbaan ter wereld en een hele bijzondere ervaring.

Op de top van de Pilatus kunt u wandelen of op het terras van het uitzicht genieten voordat u per panoramagondel naar beneden gaat. Aan het einde van de gondel gaat u per bus weer terug naar Luzern. Dit is een geliefde tocht tijdens een verblijf in Luzern. U kunt deze tocht bij uw treinreis of ter plaatse reserveren.

Regionale treinen

Tijdens uw treinrondreis reist u niet alleen met panoramatreinen, maar ook met de regionale treinen. Voor deze treinen worden geen zitplaatsen gereserveerd en kunt u iedere gewenste trein nemen. Zo kunt u uw dag naar eigen wens indelen. We geven u in uw reisbeschrijving wel tips en reisschema’s.

Veel van deze treinen rijden namelijk ook via een hele mooie route  naar uw volgende bestemming. Een aantal van deze treinen is niet de snelste verbinding, maar vaak wel de mooiste. Deze regionale treinen hebben ook verschillende namen zoals de Lötschberger, Luzern-Interlaken Express, Voralpen Express of de GoldenPass Express. Er worden in Zwitserland steeds meer tunnels gebouwd die de treinverbindingen in bepaalde regio’s enorm verkorten. Deze treinen rijden dan nog over de (langere) bergpasroute. Ze beschikken vaak ook over grotere ramen om optimaal van het uitzicht te genieten. In uw reisbeschrijving geven we u het reisschema van deze treinen met een bijzondere route.

Zwitserse steden en (berg)dorpen

U verblijft in zowel steden als bergdorpen. Vele hiervan zijn wereldberoemd en een geliefde vakantiebestemming in zomer en winter. Onder andere Luzern, Interlaken, Zermatt en St. Moritz. Naast de steden en dorpen die in onze treinreizen genoemd zijn werken we ook samen met hotels in steden en dorpen die we gebruiken voor onze maatwerkreizen.

De steden in Zwitserland zijn niet te groot en overzichtelijk. Goed bewaarde historische kernen, moderne architectuur en vele groene plekjes. U vindt het allemaal op een paar vierkante kilometer.  Veel steden zoals bijvoorbeeld Luzern, Chur en Bern hebben schilderachtige pleintjes en middeleeuwse steegjes. De Zwitserse steden staan bekend om hun bijna landelijke karakter met de vele parken en prachtige tuinen.

De steden gelegen aan één van de meren hebben vaak een prachtige boulevard zoals Luzern, Lugano en Montreux.

Naar Zwitserland toe

Wat is de beste manier om naar Zwitserland toe te reizen? Er zijn diverse mogelijkheden: per trein vanuit Nederland, per vliegtuig of per eigen auto. Het is allemaal mogelijk. Uw treinreis start vanaf het punt dat u Zwitserland binnenkomt of van de plek in Zwitserland waar u op dat moment verblijft of de auto parkeert.

Per trein

Er rijdt dagelijks een rechtstreekse trein. De ICE, vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS naar Basel SBB en retour. Vanuit Nederland vertrekt deze ICE trein in de ochtend. Vanuit Zwitserland rijdt hij in de middag weer terug naar Nederland. De reistijd is ca. 6-6,5 uur enkele reis. PUUR treinreizen kan voor u deze treintickets reserveren. De prijs is op aanvraag, omdat NS International flexibele prijzen hanteert die per dag kunnen verschillen en wijzigen. Ze zijn afhankelijk van uw reisdag en de bezetting in de trein.

Vliegen

Per vliegtuig kunt u het beste vliegen op Zürich of Basel. Vanaf Zürich start u meteen met uw treinreis. Vanaf Basel reist u eerst per bus vanaf de luchthaven naar het treinstation Basel SBB (ca. 30 minuten).

Met de auto

U kunt ook per eigen auto naar Zwitserland reizen en de auto op een centrale parkeerplaats parkeren nabij bijvoorbeeld Basel. U kunt uw auto ook bij uw eerste hotel parkeren. Op de laatste dag reist u dan weer terug naar dit hotel om uw auto op te halen. Het parkeren in Zwitserland is meestal tegen betaling. Deze kosten zijn afhankelijk van de plek waar u de auto parkeert. Parkeerplaatsen met P&Rail plaatsen zijn vaak een stuk goedkoper dan reguliere parkeerplaatsen of -garages. Deze plaatsen kunnen niet van te voren gereserveerd worden en het zijn geen bewaakte parkeerplaatsen.

Ervaringen van onze treinreizigers

Wanneer u op zoekt bent naar een reis of zelf nog nooit een treinreis in het buitenland heeft gemaakt is het leuk om reiservaringen te lezen van andere treinreizigers. Op onze website leest u de verhalen en ervaringen van mensen die u voorgingen op een treinreis in Zwitserland.

Ook nieuwsgierig geworden?

Bekijk ons volledige reisaanbod!

Veilig boeken, aangesloten bij:

 

Garantieregeling

Calamiteitenfonds

 

 

 

Reisvoorstel aanvragen