Reisverslag 12-daagse treinreis Puur Zwitserland

Treinreis Puur Zwitserland 8 – 19 juni 2017

Reisverslag 12-daagse treinreis Puur Zwitserland

–  8 juni: Vertek naar Zwitserland naar hotel Waldstatterhof in Luzern
–  9 juni: Pilatus Bahn gouden rondrit (radarboot, Tandradbaan, Kabelbaan)
– 10 juni: Trein naar Engelberg, met Rotair naar Titles, (Gletsjergrot, Cliff Walk, spectaculairste hangbrug) terug naar Luzern.
– 11 juni: Met de Gothard Panorama Expres (stoomraderboot en trein) naar Lugano. overnachting in hotel Continetal Park
– 12 juni: Met de Bernina Express via Tirano naar St. Moritz langs het Unesco wereld erfgoed, overnachting in hotel Hauser.
– 13 juni: Met de Glacier Express naar Zermatt door de Grand Canyon van Zwitserland, overnachting in Schlosshotel.
– 14 juni: Excursie Gornergat Bahn (4000 meter), met uitzicht op de Matterhorn.
– 15 juni: Treinreis naar Montreux, overnachting in Grand hotel Suisse-Majestic aan het meer van Geneve.
– 16 juni: Met de Golden Pass Line naar Interlaken overnachting in hotel Carlton Europa.
– 17 Juni: Via de Jungfraubahn naar de top van Europa, Jungfraujoch met de Aletchgletsjer en de IJsgrot.
– 18 juni: Via de Golden Pass Line naar Luzern, overnachting in hotel Waldstatterhof.
– 19 juni: Terug naar huis.

Vrijdag 9 juni
Gisteren nog even Luzern in geweestt naar de KapelBrucke, en wezen eten in Rathaus Brauwerei, en een wandelingetje gemaakt.
Vanmorgen om half 8 ontbeten, en om haf 9 met de boot naar Alpnachstad om vanwaaruit met de tandradtrein naar boven te gaan naar de Pilatus, van hieruit was het een prachtig gezicht om. vanaf 2200 mto. hoogte in het dal naar Luzern te kijken.
Helaas was het niet volop zonnig en hing er een lichte nevel in het dal. de temperatuur was wel heerlijk (24 oC).  Na een wandeling naar boven van ca.1 uur had je een prachtig uitzicht.
Na de lunch in 3 etappes met de kabelbaan naar Kriens  om van daaruit de bus terug te nemen naar Luzern.
Straks ga ik wat eten in Seebistro Luz, aan het water gelegen, en morgennaad de top van de Titles, de weersvooruitzichten zijn nog steeds prima.

Zaterdag 10 juni
Vanmorgen was het weer prachtig weer en het wordt ca.25 0C vandaag.
Bij nader inzien ben ik gisteren avond niet bij Luz Seebistro wezen eten maar heb de Sunset Cruise geboekt om de zonsondergang op het vier woudstedenmeer te kunnen fotograferen, ondanks dat de lucht wat dichttrok heb ik een mooie zonsondergang te zien gekregen.
Vanmorgen met de trein naar Engelberd om met de gondel en het laatste stuk met de Rotair (draaiende gondel) naar boven te gaan op bijna 3100 mtr. boven zeenivo.
Boven aangekomen ben ik door de 350 meter lange Gletsjergrot met diverse ijssculpturen gewandeld. hierna ben ik eerst wezen lunchen, voordat ik naar boven ben gaan wandelen waar een deel van de bergen lag nog in de wolken lag, maar het overgrote deel was goed zichtbaar. Via de Clif Walk over de Suspision Bridge naar de stoeltjesliften om hier een ritje mee te maken. De temperatuur boven was +1 oC maar wel met een zonnetje.
Hierna met de Rotair en Gondel weer naar beneden om de trein naar Luzern te nemen.
Morgen is de reis naar naar Lugano waar het ook zonnig en 29 oC is.

Zondag 11 juni
vanmorgen om half 8 ontbijten en daarna in Luzern wat drinken en een broodje gaan halen om straks wat te eten hebben.
Om 11.11 uur vertrok de stoomradarboot naar Fluelen voor een mooie tocht over het vierwoudstedenmeer met prachtige uitzichten en fotogenieke plaatjes. In Fluelen stapten we over van de stoomradarboot op de Gotthard Panorama  Express naar Bellinzone. met deze trein die langzaam reed op mooie vergezichten reden we door diverse spiraaltunnels naar een niveau van 3100 meter boven zeeniveau.
In de Gotthard tunnel werd voor een goede belevingssfeer alle verlichting in de trein voor een tijdje gedoofd en inderdaad was het toen inktzwart.
Aangekomen in Bellinzona de trein genomen naar Lugano en naar het Continental parkhotel  gewandeld om in te checken. Op de kamer is hier gelukkig airco en die staat op 21 oC met buiten 30 oC.
Vanavond pizza en tiramisu gegeten, en ga redelijk vroeg onder de wol, morgenvroeg om half 8 weer ontbijten.
De verwachting voor morgen is 31 oC. maar altijd beter dan regen.

Maandag 12 juni
Vandaag ging de reis van Lugano via Tirano naar St. Moritz. het eerste deel naar Tirano ging met de Bernina Panorama bus in een 3 uur durende rit langs het Como meer en via mooie kleine dorpjes. Ik had het geluk op de voorste stoelen te zitten en daardoor een prachtig uitzicht op de omgeving.
In Tirano was er even tijd voor een snelle hap, om daarna met de Bernina Express Trein verder te reizen naar St. Moritz. De route gaat via  het Unesco wereld erfgoed. Bij het circelviaduct bij Brusio maakt de Bernina Express een bocht van 360 graden op het viaduct.
Het traject gaat over 196 bruggen en 55 galerijen en met een hellingspercentage van 7% is dit het steilste smalspoortraject zonder tandwiel aandrijving.
Het weer was vandaag weer prima met 30 oC en airco in de bus en trein.
Morgen is het vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur een lange en mooie reis met de Glacier Panorama Express naar Zermatt, waar het de komende dagen ca. 24 oC is wat voor mij prima is.
In het Hauser hotel in St. Moritz is helaas geen airco op de kamer, en wordt dus een warm nachtje.

Dinsdag 13 juni
vandaag  een warme dag met 31 oC gaan we voor een ruim 8 uur durende trip met de Glacier Panorama Express trein van St. Moritz naar Zermatt.
De trein klimt omhoog naar de 2033 meter hoge Oberalppasen, en door de Rijnkloof de Grand Canyon van Zwitserland. De trein voert ons door 91 tunnels, 7 dalen en 291 bruggen.
Tijdens de reis wordt in de trein een heerlijk 3 gangen diner geserveerd, en werden we regelmatig van een drankje voorzien.
Door de zon en blauwe lucht was het vaak niet mogelijk om mooie foto’s te maken zonder er zelf op te staan door de weerspiegeling in de ramen, maar gelukkig zijn er een aantal wel gelukt.
De reis was prachtig om mee te maken en met een Amerikaan die aan dezelfde tafel in de trein zat en net uit IJsland kwam en nu deze trip maakte hadden we gespreksstof voldoende. Morgen zijn de weersvooruitzichten wat minder en ga ik met de tandrad trein naar de top van de Gornergrat.

Woensdag 14 juni
Vandaag was het weer in tegenstelling tot de verwachting prima, 22 oC in Zermatt en 8 oC boven op de Gornergrat.
Om half 9 met de tandradbaan naar boven tot Riffelberg op 2582 mtr. hoogte, vandaar naar boven gewandeld via de Riffelsee naar de Gornergrat op 3089 mtr. hoogte. In een vrij zwaar wandelingetje van bijna 3 uur. Soms loop je in de zon en even later zit je weer midden tussen de wolken.
Het was een lekker tripje met mooie uitzichten, maar de volgende keer ga ik toch maar helemaal met de trein. Het uitzicht vanaf de Gornergrat op de Matterhorn was prachtig, ook al zat het bovenste stuk nog net in de wolken, maar het uitzicht op de gletsjer maakte dat weer goed
Terug helemaal met de tandradbaan naar Zermatt. In Zermatt is al het ‘autoverkeer” elektrisch of met de koets, alle andere auto’s mogen Zermatt niet in. Morgen is een rustig dagje met weer mooi weer, om half 10 met de trein naar Montreux die daar om half 1 aankomt. voor de rest van de dag zie ik het wel als ik daar ben.

Donderdag 15 juni
Vandaag een rustig dagje, met de trein van Zermat via Visp naar Montreux. na ingecheckt bij het hotel een wandelingetje gemaakt langs het meer van Geneve en op een terrasje van het uitzicht en een biertje genoten.
Straks nog even Montreux in om een restaurantje op te zoeken aangezien er in het hotel een grote groep is, en geen plek.
Morgen vroeg vertrek ik met de Golden Pass Line richting Interlaken. het weer is nog steeds prima, ca. 28 oC met een zonnetje.

Vrijdag 16 juni
Vandaag een prachtige tocht vanuit Montreux naar Interlaken-Ost, met een overstap in Zweisimmen, met nog steeds prachtig weer.
Het eerste deel had ik een plaats helemaal voorin de trein met een groot panoramaraam voor ons, en de loc. aan de achterzijde van de trein, het waren prachtige uitzichten die we zo te zien kregen. Het traject was afwisselend door wijngaarden, bossen, beken en bergen.
In het begin van de middag kwamen we in Interlaken aan waar ik na het inchecken even ben wezen zwemmen en de stad ben ingegaan.
Aan het eind van de middag en begin van de avond ben ik op de Interlaken Golfclub 18 holes wezen lopen en heb daar een schnitzell gegeten.
Morgen naar de Jungfraujoch de top of Europa

Zaterdag 17 juni
Vandaag met weer een prachtige zonnige dag met 28 oC in Interlaken en 0 oC op de Jungfraujoch waar de reis vandaag naartoe gaat.
Vanaf Interlaken met de trein naar Lauterbrunnen om daar over te stappen in de tandrad baan naar kleine Scheidegg waar ik een uurtje van het uitzicht heb genoten onder het genot van een biertje. Daarna weer met de tandradbaan naar boven naar de Jungfraujoch via een 7 kilometer lange tunnel waar de trein normaal een paar minuten stopt in Eiger om daar via openingen in de rotswand van het uitzicht te genieten, maar door wat vertraging ging dat vandaag helaas niet door.
Er was verder gelukkig meer dan voldoende te zien, en het uitzicht boven op de Jungfraujoch op 23 km lange Gletsjer was een beleving op zich.
Met 0 oC en veel wind voelde het behoorlijk koud aan maar dat was ff doorbijten.
Ook de IJsgrot met al de ijssculpturen was mooi om te zien, en dat geld zeker ook vanaf het uitzichtplateau op 3454 meter hoog “de top of Europe”
De terugreis ging via Grinderwald, een reis van ca, 2,5 uur die ik niet had willen missen.
De foto’s zijn onderweg naar, of boven op de Jungfraujoch.

Zondag 18 juni
Vandaag alweer de laatste dag in Zwitserland en morgen weer terug naar huis. Het weer is de hele reis prachtig geweest met zon en mooie temperaturen. Vandaag met de Golden Pass Line van Interlaken naar Luzern, de trein ging via de Brienzersee naar Meiringen om daarna omhoog te klimmen over de Brunigpas, en verder langs diverse meren naar Luzern terug.
Het verblijf is wederom in het Waldstatterhof hotel waar de reis ook is begonnen. Het was een mooie treinreis met een aantal plaatsen waar ik wat langer ben gebleven en ik heb veel gezien van Zwitserland in een korte tijd.

Reisvoorstel aanvragen