Reisblog GoldenPass

Tekst: Kirsten Spooren | Fotografie: Nick van Rookhuijzen | www.reizen-met-de-trein.nl

Treinreis met de Chocoladetrein van de GoldenPass.

 

Zwitserland is echt het paradijs voor chocoladeliefhebbers. Er gaat zelfs een speciale chocoladetrein! De Train du Chocolat is echt een trein voor zoetekauwen en mag niet ontbreken tijdens je reis door Zwitserland. De trein vertrekt vanuit Montreux en stopt ondertussen bij Gruyéres en de chocoladefabriek van Cailler in Broc. Een dag vol chocolade dus!

 

De GoldenPass Line

Voordat ik de chocoladetrein mag gaan bewonderen, mag ik eerst één van de mooiste trajecten van Zwitserland afleggen, namelijk de GoldenPass Line. De GoldenPass Line loopt van de stad Luzern naar Montreux, echter stappen wij eerst nog uit bij het bekende Gruyères. Daarnaast doen we het traject niet in één keer, maar stoppen we ook bij de stad Interlaken.

 

De GoldenPass Line geheel afreizen kan natuurlijk ook gewoon in een keer. Tijdens de 5-urige reis kom je langs het luxe Gstaad, het prachtige Zweisimmen en ruim 8 meren. Ondertussen reis je door 6 kantons, 2 taalgebieden en 3 mooie passen. Het gehele traject leg je af in moderne panoramarijtuigen.

 

Gruyères

Eerst nemen we een kijkje bij het dorpje Gruyères. Het treinstation van Gruyères ligt eigenlijk niet in Gruyères zelf, maar in een dorp er net buiten. Hier vind je dan ook de beroemde Gruyere kaasfabriek. Zelf hou ik wel van de geurige stinkkaas, maar Nick kijkt twijfelend naar de ingang van de fabriek. De kaaslucht komt ons al tegemoet en als echte kaasliefhebber loopt het water mij in de mond.

 

Bij Nick daarentegen totaal niet. Zuchtend loopt Nick achter mij aan de fabriek in. Mijn lieve boer eet liever alleen echte Goudse kaas. Bij de ingang van de fabriek krijgen wij ieder een pakje met Gruyère kaasjes in onze handen gedrukt. Er is een kleine rondleiding rondom de fabriek die meer vertelt over de Gruyèrekaas. Het museum is vrij klein en binnen 30 minuten sta je weer buiten. Mocht je wel groot fan van kaas zijn, dan is er nog genoeg te doen. De giftshop en het restaurant zijn dan echt een walhalla voor je. Helaas moesten wij snel verder, want we moeten het dorp Gruyères nog zien en moeten de (chocolade)trein halen.

Na het bezoek aan de fabriek komen we eindelijk aan in Gruyères. Bij aankomst valt mijn mond open. Normaal gesproken doe ik wel onderzoek vóór ik naar een bestemming ga, maar ik had nooit verwacht dat Gruyères zo mooi zou zijn. Je komt binnen via de stadspoort, waar je vervolgens vol verbazing tussen de prachtige middeleeuwse huizen loopt. Gruyères ligt op een heuvel en is compleet ommuurd. In totaal wonen er 1.556 mensen en tijdens het lopen voelt het aan alsof je terug in de tijd gaat. Wie wilt er niet in een compleet ommuurd dorp wonen met mooie middeleeuwse pleintjes en een echt kasteel? Ik heb alleen wel medelijden met de bewoners, want het lijkt wel een pretpark door de vele toeristen.

 

De Cailler Chocoladefabriek

Voordat we verder gaan drinken we nog een biertje op een terrasje aan het prachtige plein in Gruyères. De lunch slaan we over, want straks lopen wij in een chocoladeparadijs van Zwitserland. We reizen met een groep naar de chocoladefabriek van Cailler, de groep ontmoeten we op een parkeerplaats voor het dorp (want Gruyères is autovrij). We stappen met zijn allen de bus in richting de fabriek. De chocoladefabriek is te vinden in het dorpje Broc, vlakbij Gruyères.

Aangekomen in Broc zie ik de Cailler chocoladefabriek. Het is een indrukwekkend wit gebouw en even hoop ik Willy Wonka te kunnen ontmoeten. De chocolade van Cailler is een bekend Zwitsers merk en één van de eerste chocolademerken van Europa. De fabriek bestaat al sinds 1825 en we hebben het aan de schoonzoon van meneer Cailler te danken dat we nu melkchocolade hebben. In 1929 werd Cailler onderdeel van het merk Nestlè en de chocolade is sindsdien een stuk lekkerder geworden.

 

De wereld van chocola

Er hangt een heerlijke chocoladelucht in de fabriek en het verhaal dat daar wordt verteld is ook nog eens erg interessant! Je maakt een tijdreis door de wereld van Chocolade waarbij het start bij de Inca’s tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw. Je leert waar het vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en uit welke plantages de Cailler chocolade wordt gemaakt.

 

Je mag voelen aan bonen, ruiken aan pure cacao en hier en daar een nootje opeten. Na het leren en proeven over en van de noten komt het leukste gedeelte: het chocoladeproeven! En niet zo een klein beetje ook. Als je elk chocolaatje proeft die je tegenkomt, word je gegarandeerd misselijk. Genieten dus!

 

Nostalgisch

Ontzettend misselijk en een paar kilo zwaarder, stappen we vervolgens dé chocoladetrein in. Normaal gesproken start je ook met de trein. De originele route gaat van Montreux – Broc – Gruyères – Broc – Montreux. Het is een leuke rondtrip waarbij je zowel de chocoladefabriek als de kaasfabriek aandoet. Door ons drukke schema hadden wij weinig tijd om de gehele reis te maken en konden dus gelukkig na de chocoladefabriek alsnog instappen.

De chocoladetrein is niet van chocola (joh), maar bestaat uit prachtige oude rijtuigen uit de beginjaren 1900. Zachte, antieke stoelen, bijzondere details en een mooie bistro. De ramen kunnen ook open, wat wij wel fijn vinden voor de foto’s. Mocht je oude treinen niet interessant vinden, dan loop je even naar voren aangezien zich daar de moderne panoramarijtuigen bevinden. Onder het genot van een stukje chocola geniet ik van het laatste stukje van de GoldenPass Line. De route naar Montreux is het mooiste stukje van de spoorlijn en het duurt niet lang voor we het Meer van Genève zien. Het uitzicht over het meer is prachtig en het schittert zo mooi! Ik wou dat je erbij was.

Reisvoorstel aanvragen