Reisblog Glacier Express

Tekst: Kirsten Spooren | Fotografie: Nick van Rookhuijzen | www.reizen-met-de-trein.nl

De Glacier Express – langzaamste sneltrein van de wereld

 

Treurig kijk ik omhoog. Het weer is druilerig en boven het meer van St. Moritz in Zwitserland hangt een dikke mist. Ook de bergen zitten verstopt achter donkere wolken. Ik hoop maar dat het weer snel opknapt, want bewolking kan ik niet echt gebruiken tijdens de reis die ik straks ga maken. Het is een reis die hoog op mijn bucketlist staat. Een reis dat 3 kantons doorkruist, 91 tunnels passeert en over 291 bruggen gaat. Van St. Moritz naar Brig, over de Oberalp Pass en langs prachtige meren en gletsjers. Ik neem de langzaamste sneltrein ter wereld. Ook wel bekend als de Glacier Express.

 

Langzaam door Zwitserland

De Glacier Express is één van de bekendste treinen uit Zwitserland en vertrekt van St. Moritz (of Davos) naar Zermatt. Een reis van ongeveer acht uur. Onderweg kom je nog langs de steden Bergün, Chur, Disentis, Andermatt en Brig. De panoramatrein gaat ook over de Oberalp Pass, het hoogste punt van de reis (2033 meter). Met een naam zoals Glacier Express zou je denken dat het best een snelle trein is. Niets is minder waar. De langzaamste sneltrein ter wereld is meer dan alleen een vervoersmiddel om van A naar B te komen. Het gaat hierbij om de reis, niet de bestemming. De landschappen trekken langzaam voorbij en je kijkt je ogen uit. Het is een zeer leerzame reis en vooral heel erg mooi.

 

Van kanton naar kanton

Door de grote ramen van de Glacier Express zie ik eindelijk een waterig zonnetje tevoorschijn komen. We rijden nu al een tijdje en genieten van een smakelijke lunch met op de achtergrond de indrukwekkende bergen van Graubünden. Het landschap zien we langzaam veranderen terwijl we naar het oeroude kanton Uri reizen. Vooral het kanton Wallis voelt anders aan. Kleinere dorpjes, typische houten Zwitserse chalets. Ik heb een koptelefoon op, want tijdens de reis wordt er informatie gegeven over waar we doorheen reizen. Leuke weetjes en plaatselijke legendes. Ik krijg zelfs een stijve nek van het heen en weer kijken. Er is zoveel moois te zien. Door de Glacier Express ben ik nog meer verliefd geworden op dit land. Wat een prachtig en divers land! We reizen dwars door Zwitserland. Of in ieder geval door het mooiste stukje Zwitserland.

 

Laatste stop: Brig

Na de lunch rijden we door het Aletschgebied, waar je de langste gletsjer van Europa vindt (Aletschgletsjer). De gletsjer zelf is niet te zien vanuit de trein, maar in de verte zie ik wel de stad Brig verschijnen. Onze eindbestemming. De reis gaat normaal verder naar Zermatt, maar wij moeten de trein terug naar Zürich halen. Wel hebben we even de tijd om door Brig te wandelen. Brig heeft een oud centrum, met bijzondere patriciërs huizen, gezellige restaurants en een prachtig paleis. Erg mooi om doorheen te wandelen. Ondertussen schijnt de zon ook volop, dus kunnen we nog even genieten van het zonnige Zwitserland voor we weer naar huis gaan.

Reisvoorstel aanvragen