5 Typisch Zwitserse gerechten. Per trein reist u door de Zwitserse kantons niet alleen langs verschillende landschappen, dorpjes en meren, maar het is ook een culinaire reis langs de typisch Zwitserse gerechten die allemaal wereldberoemd zijn. Tijdens de 8 uur durende treinreis met de Glacier Express kunt u bijvoorbeeld verschillende regionale gerechten van de menukaart kiezen.
Heerlijke regionale specialiteiten die in Zwitserland van lokale producten gemaakt worden en die bij ons in de top 5 staan.
Zwitserse kaas is uniek en er is voor iedere smaak wel een kaas te vinden. Er zijn veel beroemde Zwitserse kazen, maar ook heel veel regionale specialiteiten en alpenkazen. De meeste regionale kazen worden op traditionele wijze gemaakt met de lokale melk.
De Zwitserse alpenkaas wordt alleen in de zomer gemaakt van de melk van de koeien die op de alm grazen. De koeien eten naast het gras op de alm ook de kruiden en bloemen en dit mengsel geeft de alpenkaas de heerlijke en echt unieke smaak. De smaak van de alpenkazen is per regio verschillend.
Denk je aan Zwitserland en kaas dan denk je natuurlijk ook meteen aan kaasfondue en raclette, twee ‘nationale Zwitserse gerechten’.
Bij raclette wordt de kaas gesmolten en afgeschraapt op een bord. Bekende Zwitserse kaassoorten die gelukkig ook in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère en Appenzeller.
Kaasfondue is een dikke saus in een fonduepannetje of aardewerken schaal (caquelon) van kaas en wijn (of melk), waarin je stukjes brood doopt. Tegenwoordig wordt er naast brood ook vaak champignons, bloemkool, tomaatjes en komkommer gebruikt. Kaasfondue werd oorspronkelijk gebruikt om oude, harde stukjes kaas op te maken.
In Zwitserland zijn er veel speciale thematreinen en in de winter rijdt er van Bulle naar Montbovon of Gstaad en Saanen de ‘La Gruyère’ Fonduetrein. Aan boord van deze nostalgische trein reist u terug in de tijd door de prachtige omgeving van Gruyère onder het genot van kaasfondue en het bekende regionale Gruyère-dessert meringue met room.
Favoriet bij jong en oud, de Zwitserse chocolade. In 1819 opende François-Louis Cailler één van de eerste gemechaniseerde chocoladefabrieken in Corsier. Er zijn ontelbaar veel smaken en merken en er is zelfs chocolade waar de Matterhorn model voor heeft gestaan. Zwitserse chocolatiers behoren tot de beste ter wereld en daarom heeft bijna iedere stad een eigen best bewaard geheim chocoladerecept, bijvoorbeeld Teusscher in Zürich. Chocolade kom je in Zwitserland overal tegen in iedere vorm.
Rösti is een nationaal Zwitsers gerecht dat er uitziet als een dikke pannenkoek en bestaat uit geraspte, gebakken aardappel met bijvoorbeeld kaas, uien en spek. Oorspronkelijk werd dit gerecht als ontbijt gegeten door boeren uit het kanton Bern en later vooral in Duitstalig Zwitserland. Tegenwoordig is rösti populair in heel Zwitserland en heeft iedere regio zijn eigen rösti-specialiteit. De klassieke versie is rösti met spek en een spiegelei, maar er zijn zo veel variaties: Bauern Rösti met Alpenkaas, spek en spiegelei of Arosa Rösti met Bündnerfleisch en uiensaus.
In Zwitserland zijn er veel gespecialiseerde rösti restaurants met meer dan 20 soorten rösti’s, maar ook in Nederland kunt u een stukje Zwitserland proeven. Jeroen en Ingrid ontvangen gasten in hun Alpenrestaurant Taverne Edelweiss in Doetinchem en serveren een heerlijke klassieke rösti.
Bündnerfleisch komt, zoals de naam al aangeeft, uit het kanton Graubünden. Het is gedroogd rundvlees dat ideaal is als voorgerecht, borrelhapje of in een Bündner Platte tijdens de lunch. Het is een arbeidsintensief proces om het te drogen, maar het is daarna lang houdbaar bij normale temperaturen. Het wordt meestal in flinterdunne plakjes gesneden en gegeten met brood of bij de traditionele raclette. Bündnerfleisch is een delicatesse en smaakt het best op een terras van een berghut samen met lokale Zwitserse kaasjes.
Bircher müesli is een gezond Zwitsers gerecht dat je in nagenoeg ieder Zwitsers hotel bij het ontbijt zult aantreffen. Het is meteen een goede start van de dag. Het is ontwikkeld door de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner. Hij zorgde voor een verandering van eetgedrag eind 19e eeuw en ontwikkelde de müesli. Er zijn veel varianten mogelijk, maar de basis is havermout die een nacht geweekt heeft in water, melk of sap. Hier kun je dan alles toevoegen wat je lekker vindt. In het originele recept wordt de havermout gemengd met appels, noten, citroensap, room en honing.